Porträtt av härjedalingar - från konvention till konsumtion
Pensionärer tittar på videoföreläsning

After work – en föreläsningsserie

Ta del av en direktsänd föreläsning från Jamtli i Östersund.
Vi visar föreläsningarna på storbild i Kumminåkern på Svenstaviks bibliotek.
Arrangemanget är kostnadsfritt och ca en timme långt. Ingen föranmälan behövs.

2 februari
Porträtt av härjedalingar - från konvention till konsumtion

Antalet riktigt gamla personporträtt i Härjedalen är mycket litet, kanske bara sex stycken från 1600-1700-talen. Porträtten från dessa århundraden präglas av dåtidens strikta konventioner, men den avbildade hade ändå vissa möjligheter att påverka hur intrycket skulle bli: välliknande, ärbart, myndigt eller kanske välbeställt. Med turismen och det moderna samhället kom istället vinstintressen. I en tid när verkliga, konstnärliga porträtt inte längre efterfrågas, används motsägelsefullt nog ansikten mer än någonsin - under förutsättning att de är ekonomiskt gångbara.
Medverkande:  Ola Hanneryd, Härjedalens fjällmuseum

 

Du kan även ta del av föreläsningarna hemifrån. Mer info och programmet hittar du på After work - en föreläsningsserie - Jamtli

After Work är en föreläsningsserie som främst riktar sig till dig som slutat jobba, därav namnet. På torsdagar klockan 13.00 träffas de som vill för att få nya upplevelser och intryck, roas för stunden eller lära för livet. Föreläsningarna sker inne i Östersund på Jamtli men filmas och direktsänds ut till olika platser i länet. Tyvärr kan du inte ta del av dem i efterhand.
Arrangör: Arkivet i Östersund i samarbete med Jamtli.
 

Språk