Flottning Oviken, John Erikssons liv i Oviken
Text filmvisning

Visning av kommunfilmer måndagar och onsdagar på Svenstaviks bibliotek.
(Samma film visas både måndag och onsdag samma vecka). 

Måndag 12 juni visas: 
Flottning - Oviken
Speltid: 11:30 min 
En film som dåvarande Ovikens kommun bekostade. Den handlar om flottningen på Hovermoån och på Storsjön. Ett historiskt dokument. Flottningen längs dessa vattendrag är på väg att upphöra. Filmen som ursprungligen är inspelad på 16 mm film. Filmen har restaurerats och digitaliserats av Lennart Mattsson år 2019. Filmen är svart/vit.
Reporter i filmen: Knut Svedjeland, Ljud: Bengt Crotén & Foto: Gösta Lundberg 
Inspelad 1968

John Erikssons liv i Oviken
Speltid: 56 min 
Uppfinnaren John Eriksson, född 31 juli 1803 i Långbanshyttan, Värmland, död 8 mars 1889 i New York, begravd i Filipstad. Han bodde under några år på Side gård i Oviken. Han blev världsberömd. Några av hans mest kända uppfinningar var bland annat en ångmaskin som eldades med solstrålar, ångsprutan, som var en hästdragen och ångdriven brandspruta, och varmluftsmaskinen, som var en värmemaskin som använder uppvärmd luft som värmemedium. Mest känd är han som en av uppfinnarna till den första propellern och som konstruktör till pansarbåten USS Monitor, ett amerikanskt krigsfartyg, som hjälpte Nordstaterna att vinna det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet. Spelet om John spelades in på gamla dansbanan på Fröjdholmen i Oviken med Ovikens amatörteaterförening. 
Foto: Lennart Mattsson

Kostnadsfritt. Ingen föranmälan behövs. Kaffe/te och gobit finns att köpa på plats.

Under åren har en rad olika filmer spelats in som skildrar händelser och livet i Bergs kommun. Dessa kommunfilmer digitaliseras nu och finns till utlån på Biblioteken i Berg. 

Läs mer om Kommunfilmerna. 

Språk